Saz Fitness logo

Sajmišna cesta 8,

10 010 Zagreb

Tel: 01/6609-900

Fax: 01/6609-915

OIB: 80290612153

Matični broj: 080345858

Žiro račun: 2340009-1110659697

IBAN: HR5623400091110659697

Funkcionalni trening – zabavniji trening!

Pošto je u zadnje vrijeme izraz „funkcionalni trening“ sve popularniji, pokušati ćemo vam pobliže objasniti kakav je to točno način treniranja. Krenuti ćemo sa jednostavnom usporedbom; zamislite klasični trening u teretani sa spravama, e pa funkcionalni trening je čista suprotnost! Kod pravog funkcionalnog treninga nema sprava, bench pressova i biceps pregiba.
Funkcionalni trening temelji se na velikom izboru složenih vježbi koje simuliraju pokrete iz svakodnevnog života i sporta, te u pravilu uključuju više mišićnih skupina. U njima se koriste najrazličitiji trenažeri i pomagala. Ovaj način treniranja prepoznali su i mnogi hollywoodski glumci, modeli, sportaši.
Rekviziti koji se koriste za treninge su girje (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, pliometrijske kutije različitih dimenzija, konopi, vijače, elastične trake, a tu je i naravno veliki repertoar vježbi koje se izvode samo sa težinom vlastitog tijela. Znači nema nikakvih izolacijskih vježbi kao u bodybuildingu tipa biceps,triceps itd.
Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim značajkama; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept! Kod svih vježbi bit je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vježbi najviše pogađa trbuh i donji dio leđa, što su kod većine najslabiji dijelovi tijela. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vježbi, dobivamo vrlo moćno oruđe za sagorijevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vježbi koje aktiviraju sve mišiće u tijelu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.
Iako cijeli trening rijetko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sva tri energijska sustava (2 anaerobna i 1 aerobni).

Pa koje su prednosti ovakvog treninga?

Navesti ćemo i neke od vježbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga;

Kod dizajniranja funkcionalnih trening programa bitno je ukomponirati što manje vježbi sa što više učinka, te se ponekad cijeli trening sastoji od samo dvije vježbe npr: mrtvo dizanje i rameni potisak. Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač utega zna da s mrtvim dizanjem radi svaki mišić u tijelu osim prsa i ramena, te zato uz rameni potisak dobivamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u cijelom tijelu, a ovisno o odmoru između serija te kilaži i vrlo učinkovito sagorijevamo masno tkivo jer što više mišića aktivirate više masti sagorijevate.

POSEBNA PONUDA:

Uz Functional training begginer neograničeno korištenje teretane naplaćuje se:

Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika

Kontakt:

Radno vrijeme:

Kontakt obrazac: